Een paard is zo een spiegel voor ons! Ik wist dat niet totdat ik me enkele jaren geleden  inschreef in een workshop “Paard als spiegel” van Inge Kroesen (3PK Kennishuis). Daar leerde ik over de leidende merrie en de drijvende hengst. Ik kreeg nog meer respect voor deze mooie dieren!

Paarden zijn zo een sensitieve dieren. Ze voelen van ver gevaren aan, dreigende situaties en anticiperen daarom ook heel snel. Het zijn prooidieren dus die sensitiviteit is super belangrijk om te overleven. Het is die sensitiviteit die hen beschermt en die hen sterke leiders maken van hun kudde. We kunnen er veel van leren.

Het werd me toen ook onmiddellijk duidelijk waarom deze dieren” edele dieren” werden genoemd. De vergelijking op vlak van leiderschap werd ook heel helder.

Als leidinggevende is jouw sensitiviteit ook zo belangrijk.

  • Het aanvoelen van noden bij je medewerkers.
  • Het meevoelen van wat jouw medewerker beleeft.
  • Het invoelen waardoor je jezelf even uitschakelt en je volledig  in je medewerker verplaatst.
  • Het geeft je zoveel meer kracht, krediet en potentieel om je als leidinggevenden te positioneren.

Ga zelf niet voorop lopen want je ziet niet wat er achter jou gebeurt. Vertrouw op je team en geef hen de lead. Geef hen de ruimte om te experimenteren, om hun talenten uit te spelen maar blijf in de buurt als het nodig is om bij te sturen. Zorg voor een veilig platform waarbij ze zichzelf kunnen zijn. Wees een tandem met je ambassadeurs en je team voelt zich veilig, betrokken, gemotiveerd om samen met jou de weg te gaan!

Hoe je dit concreet aanpakt leer je in het HIP: check HIER het programma.

 

WAAR STA IK VOOR …

Ik zet leidinggevenden in hun kracht door ze te verbinden met hun ware zelf én met de bedrijfsstrategie.
Verbinden van hoofd en hart.