Vanochtend zat ik samen met een coachee die binnenkort de overstap maakt naar een nieuw team als leidinggevende. Zijn enthousiasme om eraan te beginnen was duidelijk voelbaar. Nieuwe uitdagingen, frisse energie, een andere aanpak – het straalde allemaal van hem af. Heerlijk om dit proces te mogen begeleiden.

Ik stelde hem de vraag: “Hoe ga je de nieuwe uitdaging aanpakken?”

Wat was ik blij met zijn antwoord: “In het begin ga ik me low-profile opstellen. Ik wil eerst de situatie observeren en kijken wat goed werkt. Ik ga het team bevragen, luisteren naar hun behoeften en de successen van de afgelopen jaren. Want als iets goed werkt, hoef je dat niet meteen te veranderen.” Oef! Wat een opluchting! Hier hebben we te maken met een leidinggevende die gelukkig beschikt over een gezonde dosis empathie en dit actief inzet. Eerst aanvoelen, dan reageren.

Niet lang geleden had ik te maken met een andere jonge leidinggevende die meteen zijn stempel wilde drukken op zijn nieuwe afdeling. Hij had het advies gekregen om zich te profileren en de leiding te nemen. Dat nam hij wel heel letterlijk: hij wilde alles grondig aanpakken en het team motiveren met zijn nieuwe ideeën. “Er moet verandering komen, want er is lang genoeg gepalaverd,” waren zijn woorden. Hier hebben we even halt gehouden.

Bij veranderingen, zoals een nieuwe leidinggevende, een nieuwe medewerker, of een nieuw project, is het cruciaal om even stil te staan en te overwegen hoe je het wilt aanpakken. Wie wil je betrekken, hoe wil je de medewerkers erbij betrekken, waar sta je nu en waar wil je naartoe? Wat zijn de huidige doelstellingen en hoe vertalen die zich in resultaten? Welke verbeteringen zijn nodig en hoe zien de medewerkers dit? Dit alles vanuit welke waarden en benodigde talenten? Hoe kun je deze doelstellingen verbinden met de afdelingsdoelen?

Ongeacht hoe sterk je motivatie is, het aangaan van verbinding met degenen die een actieve rol spelen, is essentieel. Zonder verbinding sta je als leidinggevende nergens; je roept dan in de woestijn!

Als je de verbinding nog sterker wilt maken, als je meer wilt verbinden met je medewerkers, collega’s en het bedrijf, biedt het High Impact Program de mogelijkheid om samen aan jouw ontwikkeling en de groei van het bedrijf te werken.

Neem een kijkje Lisarn.be en boek een gratis inspiratiesessie. Dan kijken we samen welke aanpak het beste bij jou past.

WAAR STA IK VOOR …

Ik zet leidinggevenden in hun kracht door ze te verbinden met hun ware zelf én met de bedrijfsstrategie.
Verbinden van hoofd en hart.