Teamwerk
Heb ik even een staaltje van Teamwerk ervaren de afgelopen weken. Ik deel het graag met jullie!
Uitdaging bij teamwerk
Mijn man en ik gingen dit jaar de uitdaging aan om met de boot langs de kust van Kroatië te varen. Hij aan het stuur als “ kapitein” en ik als zijn rechterarm die hielp bij het aanmeren en alles wat erbij hoort. Dat dit een uitdaging was kan ik u wel garanderen. Vooral omdat er een boel teamwerk aan te pas moest komen wilden we niet in de problemen raken.( En in ons geval, als je nog als man en vrouw samen wil terugkeren 🙂
Tips voor een degelijke teamwerking:
* Communicatie
Er gebeurt niets als je niet met elkaar in overleg gaat. Of er gebeurt heel veel maar dan op de verkeerde manier met alle negatieve gevolgen nadien.
Communiceer heel bewust en heel duidelijk zodat er geen interpretatie ontstaat over het onderwerp/thema. Praat met elkaar, beter te veel dan te weinig. Toets af wat je begrepen hebt of check bij elkaar of datgene wat je verwacht van de andere wel degelijk is binnen gekomen.
Sta open voor feedback aan elkaar. Op deze manier leer je van je fouten en ken je de verwachtingen van de andere.
* Taakverdeling
Wees van in het begin heel duidelijk wie welke taken op zich neemt. Ga na wat ieders talent is en verdeel op die manier de meeste taken. Zo is iedereen bezig met wat hij graag doet en leidt dit automatisch ook tot resultaat.
* Rolverdeling
Bepaal de rollen die nodig zijn binnen je team. Bekijk op voorhand wat het betekent als je een bepaalde taak naar je toe trekt. Ga na wat je rol daarbij is en hoe je die het best kan uitvoeren. Check ook bij elkaar wat die rollen betekenen. Het kan zijn dat iemand anders een andere rol ziet weg gelegd dan dat jij voor ogen had. Bij sommige taken kan het heel duidelijk zijn. Andere taken dienen wat meer toelichting of afspraak.
Niet elk team heeft een leidinggevende nodig. Hier zal ik later in volgende blogs nog dieper op ingaan. Maar een hecht team kan perfect zonder een leidinggevende. We spreken dan van zelfsturende teams.
* Richting aangeven/doel bepalen
Als je met een team aan de slag gaat is het noodzakelijk dat je van in het begin heel duidelijk aangeeft welke richting je uitgaat. Elk teamlid dient hiermee akkoord te gaan. Is dat niet het geval moet je rond de tafel gaan zitten en dit bespreken. Als niet ieder teamlid mee gaat in dat doel ontstaan er subteams en dat kan wel eens een averechts effect geven. De ene wil naar links en de andere wil naar rechts.
* Evalueer op tijd en stond en stuur bij
Heb het lef om tijd te nemen en stil te staan bij de teamwerking. Ga na wat er kan verbeteren en waar je als team sterk in bent. Je leert van elkaar, je groeit naar elkaar.
* Mening en inspraak van iedereen
In een team telt de stem van iedereen. Zorg dat je ook bij belangrijke beslissingen ieder zijn mening hebt aangehoord. Je kan uiteraard niet voor iedereen goed doen. Je eigen mening naar voor durven brengen, je kwetsbaar durven opstellen maakt dat je jezelf kan zijn. In een goed draaiend team kan je dan ook jezelf zijn.
* Lachen en humor – sfeer
Een niet te verwaarloze kenmerk van een goede teamwerking is dat er een luchtige, prettige, aangename sfeer aanwezig is. In een team moet er gelachen worden, moet er gerelativeerd kunnen worden, moet er sfeer zijn waarbij je jezelf kan zijn zonder je steeds de vraag te moeten stellen “ of dit nu wel kan?”.
Als je deze elementen in acht neemt dan garandeer ik je een prachtige teamwerking. Wij zijn er in ieder geval samen op uit getrokken en ook samen terug gekeerd. Gelukkig maar! En zo heeft ieder weer een beetje bij geleerd van de andere en van zichzelf. Want ook al zit je in een team, evalueer ook op tijd en stond je eigen bijdrage aan team.
Wil jij ook een Boost geven aan je team dan is onze Boostmodule voor jou waarschijnlijk een antwoord. Kijk even mee op onze website en kies voor jou de interessante module. Resultaat gegarandeerd!