Empathisch leidinggeven: ben jij een “harde tante/nonkel ” of een “zachtgekookt eitje” ?
Hoe empathisch ben jij?
De laatste tijd kom ik steeds meer leidinggevenden tegen met de vraag :
“Ben ik nu echt zo een harde leidinggevende?”
“Hoe doe je dat in hemelsnaam die empathische houding aannemen?”
“Moet ik echt zoveel eieren leggen onder mijn medewerkers?”
Het verbaast me dat het voor zovelen onduidelijk is hoe zij zich moeten inleven in de anderen en of zij zich überhaupt moeten inleven….
Zelf heb ik ook lang gedacht dat je empathie spontaan in je had of wel helemaal niet. Vele testen en modellen geven ook aan dat je ofwel vertrekt vanuit je ratio ofwel vanuit je gevoel. Het is het ene of het andere.
Je kan het wel aanleren, wat nog een restje hoop gaf. Maar de bottom line bleef : als het aangeboren is, dan ben je spontaan empathisch. Anders niet of veel minder. Is dat zo?
Wat betekent het om jezelf in te leven?
Volgens Wikipedia : Empathie is een ander woord voor inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om je in te leven in de gevoelens van anderen. Het woord empathie is afgeleid van het Griekse woord ἐμπάθεια (empatheia), of invoelen.
Met andere woorden : die harde tante/nonkel kan zich moeilijk inleven en dat zacht gekookt eitje zal zich teveel inleven. Wel, ik ben daar niet mee akkoord. De oefening met de KernTalenten en de vele leidinggevenden die ik ontmoette, hebben me dat duidelijk gemaakt.
Yes, we can!
Iedereen kan en wil zich inleven in de andere! ( de ene al wat meer dan de andere) Maar de vraag is hoe ga je ermee om en vanuit welke hoek vertrekt het.
Via de De KernTalenten methodiek heb ik de twee vormen leren kennen : Beide vormen van empathie moeten altijd samen bekeken worden om een uitspraak te kunnen doen over iemand zijn empathische aanleg.
– Empathie die vertrekt vanuit jezelf : de ‘sympathische, sociaalvoelende & zorgende empathie’. Het is het vermogen om mee te leven met andere mensen, om verantwoordelijkheid op te nemen voor zwakkeren, om ze bij de hand te nemen. En dit allemaal vanuit het besef dat jij weet wat goed is voor de andere, wat die precies nodig heeft en met de wil dit hem/haar ook te geven
Dit KernTalent vinden we klassiek sterk terug bij oa; verpleegkundigen, bejaardenhelp(st)ers,. Ook bij leidinggevenden die graag de zorg opnemen voor hun medewerkers, hen de oplossing voor schrijft, het werk uit handen neemt….
– Empathie die vertrekt vanuit de andere : de ‘pure, transpositie-empathie’. Je start vanuit de gevoelens & gedachten van die andere en dus niet vanuit jezelf. M.a.w. vanuit de echte gevoelens van die persoon met zijn/haar achtergrond, cultuur, mentaliteit, gedachten, instelling, persoonlijkheid, opvattingen, dromen, enz. Het gaat NIET om wat JIJ zou denken & voelen als je in de toestand zou zijn van die andere persoon! Daarom noemen we deze vorm de echte, “pure” empathie, het echte “in”voelen en “in”leven
Dit KernTalent is een must voor elke leidinggevende die zijn medewerkers zelfsturend wil maken en hen “helpt” zichzelf te ontplooien.
NB: Geen van beide KernTalenten bevat een waardeoordeel!
In het boek van Danielle Krekels “Beken(d) Talent – Ken je KernTalenten en maak de juiste keuzes voor je studie, je werk en je leven”” vind je hierover meer informatie geïllustreerd met voorbeelden van bekende talenten.
Hoe werkt empathie nu bij leidinggeven?
Voor een leidinggevende die ook people manager dient te zijn is het mooi om van beide KernTalenten iets te hebben maar niet teveel. Het gevaar is echter als men teveel empathie heeft dan kan je vaak moeilijk afstand nemen. Heb je er te weinig dan leg je moeilijk verbinding met je mensen. In beide gevallen kan persoonlijke begeleiding je hierbij helpen niet in de valkuil te stappen. Ons Boost Plus programma helpt je hierbij.
Ben je echter een leidinggevende die eerder crisismanager moet zijn dan is het duidelijk dat je met de transpositionele empathie weg geraakt en dat je geen te hoog zorgdragende empathie mag hebben.
Actie: Ga na bij jezelf hoe empathisch jij bent ingesteld. De KernTalenten geven je hier onmiddellijk een antwoord op.
Actie: Vraag aan je omgeving hoe zij jouw inlevingsvermogen ervaren.
Actie: Ga na hoe graag jij de dingen over neemt van iemand anders omdat je deze persoon wil “helpen”. Kans is groot dat je beschikt over een groot gehalte zorgdragende empathie….
Actie: Ga na hoe snel jij aanvoelt dat er iets leeft, hangt, … Toch kan je voor jezelf dit snel loslaten en laat je het voor wat het is. De kans is dan groot dat je beschikt over een groot gehalte transpositionele empathie.
Actie: Schrijf je snel in, in de Boost Plus module zodat je beide vormen van empathie versterkt.
Conclusie :
Harde Tante/Nonkel of zacht gekookt eitje, wat het ook mag zijn, als leidinggevende is het belangrijk de middenweg te vinden tussen afstand nemen en verbinding maken met je mensen.
Het is noodzakelijk na te gaan wat men van jou verwacht in je leidinggevende functie. Is jouw doel om mensen te coachen of ligt jouw missie eerder in het strategisch mee vertalen van de bedrijfsdoelstellingen. Je werkt vooral achter de coulissen? Beide taken kunnen in een leidinggevende functie gegoten zijn maar vragen een totaal andere aanpak op vlak van empathie.
Ga niet over één nacht ijs en kijk vooral naar dat gene wat je graag doet, goed kunt en wat jij belangrijk vindt wanneer je leidinggeeft. Maak dit bespreekbaar met jouw leidinggevende.
Ons Boost Traject geeft je op al deze vragen antwoord.